Zvučna zaštita

Potreba za mirom i boljom zvučnom izolacijom nije luksuz
Zakonom propisani zahtevi u pogledu zvučne izolacije po pravilu predviđaju minimalnu izolaciju radi sprečavanja apsolutno neprihvatljivog nivoa buke prilikom normalnog ponašanja u stanu. To s obzirom na današnje zahteve korisnika, njihovo ponašanje i način života više ne zadovoljava tako da bi se u mnogim područjima bez dodatnih troškova ili s neznatnim dodatnim troškovima moglo učiniti mnogo bolje.

Da bi se udovoljilo zahtevima projektanata i korisnika koji hoće nešto više od puke minimalne zvučne izolacije te žele projekat usklađen s percepcijom ljudskog sluha, Isover je razradio klase komfora za zvuk koji se prenosi vazduhom i zvuk od hodanja u objektima za stanovanje. Svrsishodnom i praktičnom deobom na Isoverove klase komfora u odnosu na zvučnu izolaciju i svakome razumljivo naslovljavanje, moguće je oceniti i ciljano ugovarati pojačanu zvučnu izolaciju.

Pokazatelji zvučne izolacije nisu, nažalost, uvek lako razumljivi projektantima i korisnicima. Osim toga, efikasna zvučna izolacija i dobra prostorna akustika uvek uslovljavaju projektno i tehnički usklađenu ukupnu koncepciju i primenu efikasnih proizvoda i sistema. Često pojačana toplotna izolacija i najbolja zvučna izolacija idu ruku pod ruku, nekada su pak određeni materijali za toplotnu izolaciju nedovoljni sa stanovišta zvučne izolacije. Građevinski fizičar pomaže projektantima i korisnicima da reše složena tehnička pitanja u odnosu na efikasnost proizvoda i sistema. To se ne ograničava samo na zvučnu izolaciju nego se proteže i na druga stručna područja o kojima istovremeno valja voditi računa, poput protivpožarne zašite, zaštite od vlage, provetravanja i dr.

 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči