Važnost zvučne izolacije

Zaštita od buke važan je zahtev za neku građevinu
Ostvarivanje tih zahteva temeljan je zadatak arhitekata i građevinskih inženjera u projektovanju i konstruisanju zgrade. Osim izolacije prenosa zvuka između različitih stanova ili kancelarija, velika se vrednost polaže u prvom redu na zaštiti od spoljnih zvukova zbog pojačane buke u okolini. Isoverovi izolacioni materijali od mineralne vune daju znatan doprinos efikasnoj zaštiti od buke. Osim građevinskih zahteva u pogledu buke, u prvome redu velika očekivanja korisnika i stanara i pogledu zaštite od buke zahtevaju korišćenje efikasnih izolacionih materijala i konstrukcija.

Zvučna izolacija za miran život i veliku radnu sigurnost
Izvrsna zvučna izolacija između stanova važan je preduslov za skladan suživot sa susedima. Na kraju, u svoje kuće i stanove želimo se povući iz kruga svakodnevice i doći sebi. Tu je želju u sve naseljenijim gradovima sve teže ispuniti.
I u pogonima i industrijskim postrojenjima zvučna izolacija hitan je zadatak.Tu kao najvažniji elementi spadaju zaštita od buke za osobe na radnim mestima unutar zgrade te zaštita susedstva od imisija buke. Za ispunjenje odredaba o zaštiti od buke na radu i imisija potrebni su zvučnoizolacioni učinkoviti materijali i konstrukcije. Isoverovi izolacioni materijali od mineralne vune poboljšavaju zvučnu izolaciju na mnogim područjima primene: u stanu, školi, industriji, obrtima i postrojenjima, te na taj način daju važan doprinos za više mira i zvučnu zaštitu okoline.

Posebno značenje ima optimalna prostorna akustika
Izvrsnu akustiku ne cenimo samo u pozorištu, koncertnoj dvorani i operi, da možemo u potpunosti uživati u umetnosti. Ima li neko da se nije već žalio na lošu akustiku u učionicama i seminarskim prostorijama jer se sadržaj jednostavno nije akustički mogao razumeti ili se mogao pratiti uz velik napor i koncentraciju? Ko se ne bi živcirao i imao velikih problema s koncentracijom u velikim zajedničkim kancelarijama, kad se telefonira? Ko se nije nekada povukao iz veselog društva jer je akustika u restoranu bila tako loša da se nije moglo razgovarati ni za vlastitim stolom? Tek s takvim iskustvima možete zamisliti kako je se našoj deci teško koncentrisati u akustično lošim učionicama da bi razumela učiteljicu.

Kad buka postane teret
Kad buka u razredu postane problem na koji se nije moguće oglušiti, nije problem samo u nemirnim učenicima nego i u prostoru u kojem se slabo razume izgovoreno zbog loše zvučne izolacije. Često i same prostorije pogoduju velikim opasnostima po zdravlje nastavnika. Posledice nisu samo iscrpljenost i živčanost, nego i bolesti grla i glasnica, kao tipične profesionalne tegobe nastavnika i pedagoga. Ne muče se samo deca, nego i učitelji:
„S vremena na vreme učenici drže referat, a ja slušam. Primećujem koliko je teško sve razumeti ako negde nešto makar malo šušne. Kako je tek deci? Koliko oni razumeju od onoga što čuju? Možda im katkada činim nepravdu kad mislim da su popustili u učenju i aktivnosti na času. Možda samo nisu uspeli sve čuti!“

Isoverovi mineralni proizvodi koji upijaju zvuk pružaju mogućnost poboljšanja zvučnotehničkih i akustičnih uslova u školama i učionicama. Dobra prostorna akustika iskazuje se u izvrsnoj razumljivosti izgovorenog bez velikog naprezanja za predavače i slušaoce.

Zvučna izolacija za udobno stanovanje i sigurnost radnih pogona
Zvučnotehničke stranice koje slede na ovoj prezentaciji trebaju pomoći arhitektima i projektantima u razvijanju i dimenzionisanju mera zvučne izolacije u zgradama i tehničkim postrojenjima. Skup primera zvučnoizolacionih i upijajućih konstrukcija dokumentuje zvučnotehničku efikasnost Isoverovih proizvoda za udobno stanovanje i zaštitu radnika u pogonima. Osim pojašnjenja osnovnih zvučnotehničkih pojmova na pojedinačnim ciljevima zvučne izolacije, daje se i pregled najvažnijih pravnih zahteva i preporuka u pogledu buke u građevinama. Zaštita od buke zaštita je okoline.
 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči