Održivost

Toplotna izolacija: mineralno poreklo znači održivost
U pozitivne učinke toplotne izolacije tokom životnog veka zgrade ubrajaju se i specifične prednosti mineralnih izolacionih materijala. Svaka tona ugrađenog izolacionog filca od mineralne vune pomaže uštedeti šest tona CO2 na godinu. Time ne samo da se uspešno može dosegnuti cilj iz Kyotskog sporazuma nego se energetski uspešno stanovanje može postići svuda u svetu. Prilikom proizvodnje jedne tone staklene vune oslobađa se oko 0,8 tona CO2. Godišnja ušteda CO2 ugrađene staklene vune iznosi šest tona. Uz korisni životni vek od 50 godina uštedi se do 300 tona CO2. To je 375-struka količina emisije CO2 neophodne za proizvodnju odgovarajuće količine staklene vune.

Od korišćene flaše do prijatne klime zahvaljujući Isoverovoj staklenoj vuni
Ono što u industriji i domaćinstvima nastaje kao stakleni otpad za ISOVER je dragocena sirovina. Tako se staklena vuna ISOVER sastoji 80% od recikliranog stakla. Drugi sastojci poput kvarcnog peska, sode i vapnenca praktično su neiscrpne sirovine. Ne samo da to zvuči ekološki dobro, nego je zaista dobro na više načina. Ne treba mnogo objašnjavati da se to jasno uoči. Na primer, od 1 m3 sirovine ISOVER proizvede 150 m3 izolacionog filca od staklene vune. To je dovoljno za potpunu izolaciju jedne porodične kuće od krova do podruma na nivou pasivne kuće.

S proizvodima ISOVER lako je raditi
Prednosti staklene vune ISOVER ne počinju tek s kasnijom štednjom energije, nego već kod ugradnje. Tu se iskazuju njene dobre strane, pa i u pogledu ekonomičnosti:

• do 75% uštede na skladištenju i prevozu zahvaljujući velikoj kompresiji
• jednostavan rad
• stabilan oblik, velika vlačna čvrstoća
• nema složenih rezova
• iz rolne na zid
• svestrano primenjiva, može se skidati i ponovo postavljati, može se reciklirati
• jednostavno se uklanja
 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči