Mogućnosti izolacije građevina

Stvaranje nacionalne vrednosti umesto plaćanja kazni EU
Republici Srbiji - dakle njenim poreskim obveznicima - od godine 2012. prete kazne, ako ne uspeju ograničiti emisije ugljen dioksida na nivo na koji su se vlade obvezale 1997. u Kyotskom sporazumu. Ti iznosi u milijardama pravovremeno uloženi u mere za energetsku efikasnost stvori će radna mesta u Srbiji, ojačati izvoznu privredu i učiniti Srbiju još nezavisnijom od uvoza energije iz inostranstva. Stvaranje nacionalnih vrednosti umesto plaćanja kazni drugima.

Toplotna izolacija naročito je važna kod starih i novih građevina
Dobra izolacija ušteda je za celi život. Privatne osobe, preduzeća i javni sektor trebaju ulagati u mere za zaštitu klime. Područje koje naročito puno obećava je toplotni izolacija zgrada izgrađenih između 1945. i 1980. One, doduše, čine tek oko 30 posto ukupnog fonda zgrada, ali su odgovorne za 50 posto emisija CO2 svih zgrada.
U slučaju višestrukog povećanja sadašnje stope sanacije tih zgrada, emisije iz tih zgrada mogle bi se do 2020. smanjiti za pola, što odgovara uštedi od oko 15 miliona tona CO2. Toplotna izolacija isplativa je Na osnovu same energetske uštede. Za finansiranje ulaganja postoje pogodni modeli ugovaranja.

Svaka napola izvršena sanacija propuštena je šansa
U sanaciji postojećih zgrada treba koristiti samo najkvalitetnije komponente i težiti tehnički najboljem energetskom nivou. Svaka polovična sanacija propuštena je šansa te stvara novi problem s energijom, štetnim emisijama i troškovima za sledeću generaciju. Jer nova sanacija ili „popravljanje“ sigurno će biti puno skuplje nego da se odmah odaberu kvalitetne komponente pasivne kuće. Mnogi primeri potvrđuju da je sanacijom moguće ostvariti uštedu energije do 90% posto.
U novogradnji je tehnički i privredno najsvrsishodnije graditi na nivou pasivne kuće. Na taj način je u srednjoevropskoj klimi dovoljno pomoćno grejanje za najhladnije dane u godini, odn. to je pomoćno grejanje potrebno samo za regulaciju individualne ugođaja. Pomoćno grejanje treba po mogućnosti pokretati obnovljivom energijom.
 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči