Renoviranje

Lepše stanovanje u multikomfornoj kući
Prilikom renoviranja kuće ostvarite upravo ona unapređenja koja želite: individualno prilagođenim izolacionim sistemima ISOVER možete postići nivo udobnosti pasivne kuće. Prema potrebi moguće je ostvariti i dodatni vredan stambeni prostor. Na primer uređenjem potkrovlja za spavaću, radnu ili dečju sobu. Više komfora znači i veća vrednost stanovanja i sigurnost u svakome pogledu. Učinkoviti izolacioni sistemi najnovije generacije određuju nova merila i u pitanjima zaštite od vlage, buke i požara. Za najveći mogući mir i optimalno opuštanje u vlastita četiri zida.

Suština je u izolaciji
Savremeno udobno stanovanje znači uživanje uvek ugodne ravnomerne sobne temperature kao i svežeg vazduha bez promaje. U starijim kućama takva je klima tek ograničeno moguća. Razlozi za to u načelu su sledeći:

• nedovoljna toplotni izolacija koju stanari neprijatno osete na hladnim podovima i unutrašnjim zidovima.
• manjkava nepropusnost plašta zgrade koja stalno dovodi do nekontroliranog strujanja vazduha i znatnih toplotnih gubitaka.
• loše izolovani prozori i vrata koji su često i propusni.

Ti građevinski nedostaci ne mogu se kompenzovati ni velikom potrošnjom energije i troškovima grejanja. Kod slabo izolovanih i propusnih zgrada plaća se puno, a nikada se ne postiže stvarna udobnost stanovanja. Dalje, upotrebljena toplotna energija nepotrebno troši resurse i trajno opterećuje okolinu.

Komfor bez kompromisa
Toplotno savršeno izolovan plašt zgrade bez toplotnih mostova pouzdano zadržava toplotu u vašoj kući. Posledica toga je da je veća temperatura na površini unutrašnjih zidova bliska temperaturi vazduha u prostoriji ne samo da stvara prijatan osećaj stanovanja nego i sprečava nastanak štetne kondenzacije vlage. Kad su svi građevinski elementi s prozorima i vratima vrlo kvalitetni, ono što je presudno jeste izolacija. Ako je izolacija dobra, u celoj je kući ujednačeno topla temperatura. Odgovarajućom toplotnom sanacijom na nivou niskoenergetske kuće ili čak multikomforne kuće ISOVER drastično smanjuje potrebu za grejanjem i štedi gotov novac za lepe stvari u životu. Ako ste se odlučili za renoviranje dosadašnjega plašta zgrade, trebate težiti bitnom energetskom poboljšanju, svakako i zbog rasta cena energije. Kratkoročni kompromisi na dugi rok neizbežno znače znatno veće troškove.

Energetska potvrda: toplotna izolacija postaje vidljiva

Vrednost stanovanja i vrednost zgrade – nerazdvojna povezanost

Energetska efikasnost stambenih građevina – kao i građevina za druge namene – u buduće će biti presudna veličina na tržištu nekretnina. Tome će doprineti i energetska potvrda za postojeće građevine. Prodavac ili iznajmljivač u buduće će biti obavezani potencijalnim kupcima ili najmoprimcima pokazati tu iskaznicu. Kuće s manjom udobnošću stanovanja i velikim pogonskim troškovima na taj se način lakše prepoznaju jer su svrstane u „crvenu“ kategoriju, pa će brzo postati neprivlačne i drastično izgubiti na vrednosti. Isplati se, dakle ulagati u postojeće građevine i izbaviti ih iz „crvene“ kategorije.
 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči