Postupak proizvodnje staklene vune

Kako nastaje staklena vuna
Proizvodnja staklene vune može se uporediti s proizvodnjom šećerne vate – jedino su ishodišni materijali različiti.

Za izradu staklene vune koriste se kao sirovine kvarcni pesak, vapnenaste stene i natrijum karbonat. Najveći udeo ima reciklažni materijal poput staklenih flaša, automobilskih i prozorskih stakala, koji u staklenoj vuni ISOVER iznosi više od 80 posto. I ostaci od obrezivanja ponovo se vraćaju u proizvodnju. Ukupna količina energije potrebna za proizvodnju staklene vune mala je zahvaljujući upotrebi reciklažnog materijala. Na taj se način isplati utrošak energije za proizvodnju i prevoz, na primer pod povoljnim uslovima toplotne izolacije tavanske ploče već nakon 10 dana.

Proizvodni koraci
Topljenje: korišteno staklo i staklene sirovine tope se u topionici na temperaturi od oko 1.300 stepeni Celzijusa. Sistem za biološko pročišćavanje vazduha koji se odvodi iz postrojenja naše je vlastite izrade i garantuje za ispuštanje čistoga vazduha u okolinu.

Postupak dobijanja vlakna: istopljena masa se kontinualno pretvara u vlakna propuštanjem kroz „sito" u struji vazduha. U stručnom žargonu to se naziva postupkom štampanja i izvlačenja.

Dodavanje veziva: vlaknima se dodaje mala količina veziva, tj. veštačkih smola poput bakelita, koje deluju kao lepak. Time izolacioni materijal poprima pravi oblik i mehanička svojstva. Prema potrebi i zavisno od proizvoda dodaje se i silikon, radi postizanja vodoodbojnosti.

Peć za očvršćavanje: tekuće vezivo stvrdnjava se u peći. Tek tada staklena vuna koja je inače bela poprima tipičnu žutu boju.

Rezanje: staklena vune potom se reže na željenu veličinu i oblik, npr. zarolane bale ili ploče. Obresci se ponovo vraćaju u proizvodni proces.

Pakovanje i prevoz: zbog njene velike elastičnosti volumen staklene vune može se prilikom pakovanja jako smanjiti. U slučaju rolanih bala ISOVER sabijanjem se može uštedeti do 60% prostora a time i troškova prevoza, skladištenja, distribucije i vremena.

 
Štampaj Spakuj u PDF Preporuči